De ce iubim?

S-a demonstrat deja stiintific ca pentru a supravietui avem nevoie de dragoste. Ai auzit probabil de “free hugs”. Imbratisarile se pare ca alina suferinta, vindeca bolile, incurajeaza oamenii. Oamenii care sunt intr-o relatie de iubire sunt mai fericiti si mai sanatosi.

Toti avem nevoie de afectiune, toti avem nevoie sa iubim si sa ne simtim iubiti. Altfel nu am face atatea eforturi pentru a fi cu cineva. Nu am cumpara flori, nu am cumpara cadouri, nu am zbura pana la capatul celalalt al lumii pentru a petrece 48 de ore cu cel iubit.

Oamenii traiesc pentru iubire, ucid pentru iubire si mor pentru iubire. La mijloc trebuie sa fie probabil ceva mai mult decat instinctul sexual sau o necesitate.

Ce ne face sa tanjim dupa iubire? Sa ne aruncam in vartejul acesteia, in bucuriile si intristarile ei, in extazul si deceptiile ei, in flirturi?

De ce mai cautam dragostea daca ne este foarte usor sa facem sex fara batai de cap, sa ne reproducem apeland la o banca de sperma?

Dupa un studiu facut de Helen Fisher la Universitatea Rudger avand ca subiecti “indragostiti nebuneste”, s-a observat prin scanarea creierului acestora cu ajutorul unui aparat RMN, ca atunci cand acestia priveau poza persoanei iubite, regiuni ale creierului ce tineau de zona de recompensa si de placere se luminau. Astfel, au gasit zona unde se localizeaza iubirea. Dopamina este responsabila de acest lucru. Ea este un neurotransmitator care se ocupa de sistemul de recompense.

Orice emotie coplesitoare iti deterioreaza perceptia si te face sa iti incerci norocul cu prima persoana pe care o intalnesti. De aceea ne aventuram in relatii si cand adrenalina dispare ne intrebam “Oare ce a fost in capul meu?”.

Scopul oricarui cuplu este sa treaca peste perioada aceea de euforie a creierului indragostit si sa ajunga la starea de dragoste si de iubire. Aceasta este faza cafelei de dimineata la bine si la rau.

Orice ar spune studiile, nimeni si nimic nu ma poate convinge ca nu exista ceva mai profund dincolo de atractia sexuala si de atasamente.

© Lovelife.ro

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2013 Love Life. Toate Drepturile Rezervate.